Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejdříve se vrátí předškoláci a první stupeň, testovat se mají dvakrát týdně. Ve hře jsou roušky ve školkách

Antigenní testy. Foto: ČTK
Antigenní testy. Foto: ČTK

Nejdříve se do školy vrátí poslední ročníky školek, žáci prvního stupně nebo speciálních škol. Středoškoláci budou moci do škol docházet na konzultace v maximálně šestičlenných skupinkách. Ministerstvo školství prozradilo poslancům obrysy jízdního řádu návratu do škol. Kompletní plán má být hotov do konce týdne.

Jak přesně bude probíhat návrat dětí do škol, zatím mohou lidé vyvozovat pouze z náznaků a jednotlivých vyjádření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) mluví o tom, že nenastane dřív než 12. dubna. „Když se lidé o Velikonocích utrhnou ze řetězu, máme tu veliký průšvih a 12. dubna otevřeme školy tak na týden,“ varoval dnes poslance zdravotnického výboru ministr. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová vidí návrat dětí do škol spíš na druhou půlku měsíce. Na jejich verdikt čeká také ministerstvo školství.

To slibuje představit ucelený scénář postupného návratu, hotový má být do konce týdne. Jeho nástin přednesla ve středu poslancům ze školského výboru náměstkyně ekonomické a legislativní sekce úřadu Pavla Katzová.

V první fázi se podle ní mají vrátit prioritní skupiny dětí, pro které je setrvávání na distanční výuce podle ministerstva nejproblematičtější: poslední ročníky školek (kvůli přípravě na školní docházku), ovšem jen v patnáctičlenných skupinkách, a všechny třídy prvního stupně základních škol. Ty nastoupí k takzvané

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější