Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Jak budeme volit, proč opadá epidemie a co to staví Rusko v Bubenči

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Poslední březnový Notes je zde, sepsal ho Jan Moláček.

Blíží se volby, ale Česko neví, jak bude přepočítávat hlasy na mandáty. K odpovědi na jednu z nejdůležitějších otázek ale možná máme po dnešku blíž – klíčový ústavně právní výbor totiž schválil kompromisní návrh, s nímž vyslovily souhlas vládní i opoziční strany a má také podporu v Senátu. Bližší informace přinášejí Jan TvrdoňJan Wirnitzer. Stejná dvojice už včera zpracovala také velmi srozumitelný přehled všech variant, o kterých se diskutuje.

Další vlna epidemie v Česku zjevně ustupuje, ale není jasné proč. Zabrala vládní opatření? A která konkrétně? Jako vždy zasvěceně a na základě mnoha exaktních faktů a čísel o tom přemítá Petr Koubský.

V Bubenči možná vyroste podivný kříženec pravoslavného chrámu a administrativní budovy sloužící neznámým účelům. Stavět ho chce ruská ambasáda, pod prsty jí hledí Lukáš PrchalProkop Vodrážka. A doufejme, že i české bezpečnostní služby.

Chrám, který chce ruská pravoslavná církev, úzce spojená s ruským režimem, postavit místo brutalistní budovy. Pozemek vlastní sice česká diplomacie, ale pronajatý jej má na věčné časy ruská ambasáda. Foto: archiv Deníku N

Senátoři z komise pro média vyslechli generálního ředitele ČT Dvořáka, který mluvil o kontroverzním způsobu práce rady veřejnoprávní televize po její obměně, píše Hana Mazancová. Senátoři odhlasovali usnesení, podle něhož je situace v radě vyhrocená, ale o mnoho víc dělat nemohou. Volba dalších členů rady, kteří mohou situaci uklidnit nebo vyhrotit ještě víc, je pouze na Sněmovně.

Jana Ciglerová přímo v americkém Minneapolisu sleduje jeden z nejdůležitějších soudních procesů – s policistou, který klečením na krku usmrtil George Floyda. Soud vyslechl řadu přímých svědků tragické události a vy si můžete přečíst, co vypověděli.

Mosambik je už několik let dalším polem působnosti radikálního islamismu, v poslední době jsou ale zprávy z chudé africké země čím dál znepokojivější. Ozbrojenci útočí především na severu v blízkosti plynových nalezišť důležitých pro mosambickou ekonomiku. Nepřehledné situaci se věnuje Lukáš Vráblik.

Tragické zprávy přicházejí v poslední době také z Myanmaru. Další informace o masakru demonstrantů z minulé soboty, která byla nejkrvavějším dnem od počátku vojenského puče, přináší Mirek Tóda.

Co se píše jinde:

Textů o Petru Kellnerovi se od pondělka objevilo mnoho, za povšimnutí i přečtení určitě stojí zamyšlení týdeníku Respekt nad rolí, kterou v Česku sehrál, aniž by vstoupil na jeviště.

O zapomenutém umění nekrologu, který býval za starých časů v novinách velkým a svébytným žánrem píše v souvislosti s mediálními reakcemi na úmrtí nejbohatšího Čecha server Echo24.

Server Seznam Zprávy připomíná málo známý, ale smutný detail aktuální lodní dopravní kalamity kolem Suezského průplavu. Na lodích, které čekají na proplutí zablokovanou vodní cestou, hladoví a umírají tisíce kusů dobytka – především ovcí, které Evropa vyváží do arabských zemí.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, toho času vězeň v přísné trestanecké kolonii, vyhlásil hladovku, aby se domohl návštěvy lékaře. Podle ruského serveru Mediazona oznámila ruská vězeňská služba, že o jeho zdraví je postaráno. Zda ho ruský režim bude „léčit“ novičokem jako posledně, neupřesnila.

V zítřejším tištěném Deníku N najdete:

 

  • Covid v ČR: Epidemie opadá. Je ale vážná chyba, že nevíme proč
  • Ruské plány u pražské Stromovky
  • Na Sibiři unikají jedy i utajovaná zpráva o nich
  • Rozpočet ČR se řítí k dluhové brzdě. Ukazujeme cesty, jak se jí vyhnout
  • Komentář: Tradiční strany slábnou, ne tak stranictví
  • Jan Kaplický. Vizionář v zajetí krásy, otec chobotnice knižně

Kontext N:

  • Psychiatr: Popírání nejistoty nese jen další frustraci
  • Boj za uznání západní identity Budapešti
  • Jaderná energie v Česku: Od odvážné vize ke stabilitě

Z dnešního Notesu je to vše. Zítra je apríl, ale žádný strach, Deníku N můžete důvěřovat stejně jako každý jiný den. Těšíme se na vás na našich stránkách, tištěných i webových. Hezký večer.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější