Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukazujeme rok s covidem v ekonomice: rekordní dluh, rekordní úspory a strašák inflace

Bez práce nejsou koláče.
Bez práce nejsou koláče.

Koronavirus znamenal pro globální ekonomiku významný šok, jen stěží srovnatelný s dřívějšími krizemi – uzavřít obchody a služby si nevyžádala nemocná ekonomika, ale pandemická situace. Česko bylo na situaci dobře připravené, tuzemská ekonomika ale z krize vítězně nevystoupí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jedním ze základních ukazatelů ekonomické recese je růst nezaměstnanosti. V ní Česko s nízkými hodnotami dlouhodobě patřilo mezi premianty a zatím jím zůstává. Ještě na začátku loňského roku nezaměstnanost klesala pod dvě procenta, což byla nejnižší hodnota z evropské sedmadvacítky.

Na nejlepších příčkách se Česko drží i rok od začátku epidemie, kdy nezaměstnanost dosahuje 3,2 procenta. Lépe na tom bylo pouze Polsko. Průměr Evropské unie se přitom pohybuje na více než dvojnásobných hodnotách, směrem vzhůru žene evropskou nezaměstnanost především situace v Řecku a Španělsku. Podíl nezaměstnanosti v těchto jihoevropských zemích se nicméně na dvojciferné úrovni pohybuje již dlouhodobě.

Už nárůst nezaměstnanosti o jeden procentní bod přitom znamená, že se na úřadech práce od začátku loňského roku zaregistrovalo meziročně téměř o padesát procent víc lidí. Nejvýraznější nárůst nezaměstnaných pak registrují úředníci především v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Pracovní trh

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější