Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Modrobílé moře národní hrdosti

Pro Finy je vlajka něco opravdu posvátného. S nelibostí nahlíží například na zahalování fanoušků do vlajek při sportovních zápasech. Foto: Adobe Stock
Pro Finy je vlajka něco opravdu posvátného. S nelibostí nahlíží například na zahalování fanoušků do vlajek při sportovních zápasech. Foto: Adobe Stock

Finský deník Michala Švece o – pro většinu z nás asi poněkud nepochopitelné a přehnané – úctě Finů k vlajce a přísných pravidlech jejího vyvěšování.

Kdykoli jsem ve Finsku, těším se na dny, kdy vlaje finská vlajka. Zvlášť pokud je krásné počasí a obloha tak sytě modrá, jak to umí jenom na Severu, nebo když zemi pokrývá třpytivý sníh. To pak bílé pole vlajky splývá se sněhovou houní a načančanými obláčky a vší tou bělostně zářivou nádherou se proplétá větrem rozevlátý modrý kříž, který se tu a tam přelévá v nebeskou či jezerní modř. A v očích málomluvných Finů, jinak skoupých na emoce, se zračí jakýsi slavnostní pocit, hrdost na příslušnost k malinkému národu, jenž si přece jen vydobyl své místo na světě a ve významné dny má co slavit a co si připomínat.

Vyvěšování vlajky má ve Finsku dlouhou tradici a také pevná pravidla. Vlajka je nejdůležitější státní symbol. Její podobu a povolený způsob použití velmi detailně upravují zvláštní zákon a nařízení ministerstva vnitra. Se vším, co je pro řádné zacházení s vlajkou potřeba znát, seznamují zájemce populární tištěné příručky.

Základní pravidlo zní, že

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Ivomír Kostinen vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější