Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdyby záleželo na českých hejtmanech, měl by zřejmě Einstein smůlu. A my s ním

Taky by klidně mohl skončit na učňáku... ČTK / KEYSTONE Pictures / ZUMAPRESS.com
Taky by klidně mohl skončit na učňáku… ČTK / KEYSTONE Pictures / ZUMAPRESS.com

Komentář Jaroslava Veise: Ve vyspělém světě se debatuje o tom, zda má školství nabízet spíš praktické vzdělání zajišťující kvalifikované specialisty, nebo má studenty raději učit myslet, pomáhat jim rozvíjet se. Čeští hejtmani to vzali za jiný konec: vymýšlejí, jak studium znemožnit.

Vraťme se o století a čtvrt zpět. V rodině obchodníka Hermanna Einsteina měli syna, kterému se ve škole vůbec nedařilo. Ač jeho přírodovědné nadání bylo výjimečné a nesporné, Albert napoprvé neuspěl. Neudělal zkoušky na curyšskou techniku pro mimořádně nadané studenty (sice exceloval z fyziky a matematiky, ale nezvládl obecnou část zkoušek), kde mu doporučili, aby si nejdříve udělal maturitu. Naštěstí se našlo gymnázium, kde Albert odmaturoval, vystudoval fyziku a svět se posunul o kus dál: dodnes je Albert Einstein považován za nejdůležitějšího fyzika, možná vědce vůbec, 20. století.

Kdyby ovšem tehdy o jeho osudu rozhodovali lidé s rozhledem našich současných hejtmanů, vyvíjel by se jinak. Stačilo by, aby v jednom testu nedosáhl dostatečného počtu bodů (a to by v jeho případě bylo velice pravděpodobné), neprojevil znalosti věcí, jimiž se nikdy v životě nehodlal zabývat, a měl by utrum. Asi by mu vysvětlili, že musí nastoupit do učení, možná v obchodě pana otce anebo, což by se jim zamlouvalo jistě víc, u vysoké pece v nějakých ocelárnách.

A pokud by se rodiče Einsteinovi pokusili přece jen najít nějakou benevolentnější soukromou školu a hodlali jeho vzdělání zaplatit, i v takovém případě by čeští hejtmani zakročili: žádná škola by nesměla mladého Einsteina přijmout.

Jeden pokus a dost!

Nedostals v přijímacím testu dost bodů, tak marš od školy! Zklamal jsi jednou, tak nejspíš zklameš vždycky! Neměls být ve špatnou chvíli na špatném místě! – Tak si evidentně představují čeští hejtmani, vedeni předsedkyní jejich asociace Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO, Karlovarský kraj) a praporečníkem nápadu Ivo Vondrákem (ANO, Moravskoslezský kraj), budoucnost českých teenagerů. Prosazují, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější