Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Epidemie rapidně roste a v německé federaci to vře. Merkelová chce srovnat zemské premiéry, ti se brání

Jednání spolkové kancléřky Merkelové a premiérů 16 německých zemí. Foto: kancléřčin úřad, instagram.com/bundeskanzlerin
Jednání spolkové kancléřky Merkelové a premiérů 16 německých zemí. Foto: kancléřčin úřad, instagram.com/bundeskanzlerin

Šest měsíců před koncem své vlády se kancléřka Angela Merkelová rozhodla jít do otevřené konfrontace se zemskými premiéry. Jak některé spolkové země bojují s koronavirovou pandemií, ji v žádném případě „nenaplňuje radostí“. Podle Merkelové je situace vážná – zhoršily ji agresivní mutace viru. Šéf hlavního hygienického úřadu varuje, že Německo může mít brzy sto tisíc nových infekcí denně.

Pokud by se Německem nezačala šířit britská mutace koronaviru, měla by dnes spolková republika se stávajícími opatřeními situaci pod kontrolou. O tom je kancléřka Merkelová přesvědčená. Jenže opak je pravdou a Německo nyní zažívá třetí vlnu, která zatím zdravotní systém neohrožuje, zato ten politický ano.

Od začátku koronavirové krize se o německé kapitánské kormidlo dělí kancléřka s šestnácti zemskými premiéry. Německo je spravované federálně, za zdravotnictví a také protiepidemická opatření jsou zodpovědné výlučně spolkové země. Aby neexistovalo šestnáct různých receptů, jak s koronavirem bojovat, jedná těchto sedmnáct německých „kapitánů“ pravidelně o jednotném postupu.

Už narazila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější