Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš stojí před otázkou: Budeme poslední v očkování, nebo nám přijde o 70 tisíc vakcín méně

Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU
Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU

Velvyslanci se v Bruselu zatím nedohodli na rozdělení deseti milionů vakcín Pfizer/BioNTech. Jednání podle zdroje Deníku N zablokovaly Česko, Rakousko a Slovinsko. Česko by podle stávajícího plánu mělo dostat navíc zhruba 70 tisíc vakcín. Jenže státy, které objednaly méně dávek než ČR, by v rámci tohoto dorovnání dostaly mnohem víc a všechny by Česko do konce června v podílu proočkovanosti předstihly. Kdyby se oněch deset milionů rozdělilo striktně podle počtu obyvatel, Česko by na dno statistik nespadlo. V absolutních číslech by ale přišlo o 70 tisíc dávek, a navíc by zablokovalo solidaritu vůči ostatním zemím.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česko patří mezi ty unijní státy, které objednaly menší počet vakcín, další země jsou na tom ale ještě hůř, protože vsadily na společnost AstraZeneca. V Bruselu se proto nyní řeší rozdělení deseti milionů vakcín Pfzer/BioNTech, v jehož rámci by se mohl hendikep takových států dorovnat.

Portugalské předsednictví navrhlo, aby se oněch deset milionů vakcín rozdělilo na několik částí: sedm milionů by se distribuovalo podle podílu obyvatel, takzvaně pro rata (na Česko připadá 2,4 %, tedy zhruba 168 tisíc vakcín).

Dalších 2,86 milionu dávek by se rozdělilo mezi země, které jsou na tom podle propočtů nejhůře a zároveň objednaly velké množství vakcín AstraZeneca, která výrazně snížila své dodávky. Jedná se o Bulharsko, Chorvatsko, Lotyšsko, Slovensko a Estonsko.

Zbylých 142 940 vakcín od Pfizer/BioNTech by mělo dostat Česko. To je sice zhruba o polovinu více, než kolik činí jeho podíl z oněch tří milionů (pro rata podíl by byl pouze 72 tisíc), podle dvou zdrojů Deníku N blízkých jednání by to ale paradoxně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější