Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sibiř v chemickém oparu a Putin na rybách. Utajená zpráva o znečištění pronikla na veřejnost

"Se mnou řišel zákon,"dal v roce 2000, když usednul na trůn, najevo nový ruský lídr Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru
„Se mnou řišel zákon,“dal v roce 2000, když usednul na trůn, najevo nový ruský lídr Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Videozáznam schůze sibiřských akademiků trvá čtyři hodiny dvacet minut. Veřejnosti měl zůstat utajen. Sibiř je v něm vykreslena jako chemická sloučenina.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V mnohých školkách a školách v nejznečištěnějších městech ruské Sibiře děti nesmějí na procházky, když nefouká vítr. Malým holčičkám a chlapečkům dávají zdarma vitaminy a rybí tuk v rámci „zvýšení adaptačního potenciálu k chemickému znečištění“.

Že průmyslová centra vystavěná v dobách bolševické industrializace Sibiře patří mezi největší znečišťovatele na planetě, se ví. Dávno. Nejde o žádnou novinku. Přesto sibiřští akademici na svém posledním zasedání rozhodli, že údaji potvrzujícími nepříjemné prvenství části Sibiře v žebříčku největších světových špindírů radši lidem nebudou kazit náladu, už tak pokaženou růstem cen základních potravin a koronavirovou pandemií. Zvláště teď, pár měsíců před důležitými parlamentními volbami. Nejnovější data si nechají pro sebe.

Přitom poslední zpráva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Příroda

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější