Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rekonstrukce, nebo stavba obřího chrámu? Rusko něco chystá u Stromovky, znervóznilo diplomaty i tajné služby

Chrám, který chce ruská pravoslavná církev, úzce spojená s ruským režimem, postavit místo brutalistní budovy. Pozemek vlastní sice česká diplomacie, ale pronajatý jej má na věčné časy ruská ambasáda. Foto: archiv Deníku N
Chrám, který chce ruská pravoslavná církev, úzce spojená s ruským režimem, postavit místo brutalistní budovy. Pozemek vlastní sice česká diplomacie, ale pronajatý jej má na věčné časy ruská ambasáda. Foto: archiv Deníku N

Ruská federace se chystá stavět v pražském Bubenči. Místo nízké brutalistní stavby na Sibiřském náměstí, která nyní funguje jako pravoslavný chrám, by mohla vzniknout i mnohem větší sakrální stavba s několika kopulemi. Existuje dokonce návrh, který navíc obsahuje i pětipodlažní administrativní budovu. Ministerstvo zahraničí i bezpečnostní složky se ruských plánů obávají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přes silnici je Stromovka, všude v okolí ambasády nebo rezidence amerického velvyslance. Na tomto lukrativním a bezpečnostně citlivém místě stojí nízká brutalistní stavba, která v posledních letech slouží jako pravoslavný chrám. Teď ale Rusko zamýšlí na Sibiřském náměstí v Praze 6 stavět – a české úřady mají obavy z toho, co přesně se chystá.

Ruská pravoslavná církev nejprve Deníku N ukázala návrh obsahující mohutný chrám. Deník N však získal ještě alternativní projekt, který zahrnuje i pětipodlažní administrativní budovu. Představitel církve potvrdil, že i druhý dokument je pravý, tato možnost ale podle něj teď není na stole. Později redakci kontaktoval znovu s prohlášením, že se připravuje pouze rekonstrukce současné budovy.

Radnice Prahy 6, na jejímž území se objekt nachází, z ruské strany žádné informace nedostala. Starostu Ondřeje Koláře (TOP 09) o zvažovaném projektu ale informovala organizace Diplomatický servis, která spadá pod ministerstvo zahraničí.

„Diplomatický servis, s nímž máme historicky dobré vztahy, nás upozornil, že se tato akce připravuje. Ruská ambasáda už snad podala žádost o vydání přípojky nízkého napětí, takže už něco chystá. Co se týče kostela jako takového, má to být rekonstrukce stávajícího objektu,“ reagoval na dotazy starosta.

„Místo toho, co je tam nyní, tedy maximálně dvoupodlažní objekt, navrhují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější