Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kellner hrál první ligu i v politice, ač do ní nikdy nevstoupil. Budoucí role PPF je otevřená

Řada aktivit investiční skupiny PPF přesahovala z byznysu daleko do politiky a veřejné debaty. Jejich osud bude patřit v následujících týdnech a měsících k nejostřeji sledovaným. Foto: ČTK
Řada aktivit investiční skupiny PPF přesahovala z byznysu daleko do politiky a veřejné debaty. Jejich osud bude patřit v následujících týdnech a měsících k nejostřeji sledovaným. Foto: ČTK

Každý podobně rozsáhlý byznys, jako provozuje PPF, se nutně musí protínat s politikou. U aktivit zesnulého Petra Kellnera to ale platilo v míře, která není ani u velkých hráčů obvyklá. Investiční skupina financovala institut bývalého prezidenta Václava Klause a její poslední výroční zprávy Kellner využil pro hodnotové a politické apely. Významné akvizice a odvětví činnosti jeho impéria pak zasahovaly do oblastí s přímým vlivem politiky a na politiku. Ať už šlo o nákup nejsledovanější televize v zemi, nebo byznys v Číně, jejíž vliv je nejen v České republice politickým tématem prvního řádu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Petr Kellner sice do české politiky přímo nevstoupil, i tak ji ale ovlivňoval. Jako nejbohatší Čech s širokým spektrem byznysových aktivit na politickou sféru přirozeně narážel. O svých politických postojích se veřejně vyjadřoval minimálně, nedával rozhovory k aktuálnímu dění a držel se stranou veřejného zájmu.

Na hranici byznysu a politiky se ale pohyboval. Byl nejvýznamnějším sponzorem Institutu Václava Klause, exprezidentovy nevládní instituce, která by bez podpory PPF jen těžko mohla fungovat. Podle výroční zprávy přispěla PPF Banka loni na podporu Klausova institutu deseti miliony korun.

Kellner to podle svých slov bral jako nutné vyjádření podpory pro končícího prezidenta, o nějž se nepostará český stát.

„Když odchází prezident, tak nemá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Smrt Petra Kellnera

V tomto okamžiku nejčtenější