Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chodí Čtvrtníček okolo… Projekt Brejlando vám přinese imerzivní divadlo domů

Petr Čtvrtníček ve hře Hamleti. Foto: Jan Čermák
Petr Čtvrtníček ve hře Hamleti. Foto: Jan Čermák

Pražská divadla se spojila v projektu Brejlando, který nabízí divadelní zážitky ve virtuální realitě. Přestože Brejlando rezonuje s lockdownovou situací, má ambice fungovat i za běžnějšího stavu věcí.

Jeden neví, kam se dívat dřív. Sedí uprostřed divadelní scény, herci kolem něj krouží jako supi a představení se odehrává skutečně v celých 360 stupních. Speciální brýle na virtuální realitu mají tak ostrý obraz, že lze rozeznat doslova každý škrábanec na prknech, která teď znamenají obývák, a iluzi trojrozměrného prostoru doplňuje perfektní zvuk. Služba Brejlando umožňuje sledovat vybraná představení pražských divadel v pohodlí domova, ale to je jen jeden aspekt věci. Představení jsou pro virtuální realitu upravována natolik zásadně, že Brejlando posouvá divadelní výrazivo do jiné dimenze.

Projekt vznikl ve spolupráci magistrátu hlavního města Prahy, který je zřizovatelem deseti pražských divadel, a kreativní skupiny Brainz Studios. „Ne každé divadlo se na tento formát hodí, říká pražská radní pro oblast kultury Hana Třeštíková. „U každého divadla jsme hledali vhodné inscenace, které teď postupně natáčíme. První inscenací, kterou si diváci mohou zapůjčit domů, jsou Hamleti z Divadla Na zábradlí, následuje Perníková chaloupka z Divadla Minor a další budou postupně přicházet.“

Podle Třeštíkové ale Brejlando

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější