Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak hluboko dokáže Rada ČT ohnout hřbet před SPD?

Tak kdopak nám na ni dohlédne... Foto: Gyorgy Bakos, Unsplash
Tak kdopak nám na ni dohlédne… Foto: Gyorgy Bakos, Unsplash

Komentář Filipa Rožánka: Každý rok do konce března musí Rada České televize předat poslancům výroční zprávu o činnosti veřejnoprávního média za předchozí období. Televize má ze zákona spoustu úkolů, a proto je i tento dokument značně obsáhlý. Letos má dvě stě stran. Můžete se ale vsadit, že diskutovat se bude jen o jedné větě, která je zhruba uprostřed dokumentu. Zjednodušeně řečeno konstatuje, že v politickém zpravodajství České televize byla málo vidět SPD a zástupci Okamurovy strany nebyli dost vidět ani v Otázkách Václava Moravce nebo lidové diskusi Michaely Jílkové s názvem Máte slovo.

Pro politiky je ve vztahu k médiím typické, že posuzují jen své vlastní zájmy. Všimněte si, že při hodnocení České televize nemluví prakticky o ničem jiném než o jejím zpravodajství a publicistice. Charakteristickým prvkem této diskuse je pak jistá přecitlivělost, respektive neschopnost udržet si odstup od subjektivních představ o tom, jak by zpravodajství mělo vypadat. Objekt zpravodajství, v tomto případě politik, chce vždycky určit, jak by se o něm mělo točit, aby v očích diváků vypadal co nejlépe, a pokud možno bezproblémově.

Věta o SPD ve výroční zprávě České televize bude voda na mlýn přesně takovým pocitům. Jejím cílem není v konečném důsledku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější