Biolog a učitel o kvásku: jak ovlivňuje výkon a jak jím zčásti umíme oklamat imunitní systém
„Mnozí řeší dilema mezi kváskovým a klasickým chlebem a unikají jim podstatnější věci,“ říká učitel Peter Wetzler, který pečení z kvásku naplno propadl během druhé vlny pandemie.
Jaký je základní rozdíl mezi kváskovým a „obyčejným“ pečivem?
Pro odlehčení bych řekl, že upéct kváskové pečivo trvá déle. Ale nabízí se také odpověď, že je zdravější, což potvrzují studie, které jsem nedávno prostudoval. Co ale znamená zdravější? Kváskové pečivo má hodně benefitů, ale není lékem na všechno. Pokud někdo tvrdí, že vyléčí třeba rakovinu tlustého střeva, která s trávicím ústrojím úzce souvisí, jde o šarlatána a lže.
Rozumím, pojďme na to tedy postupně. Řekněte nám o jednotlivých výhodách kváskového pečiva.
Tyto produkty jsou v prvé řadě snáze stravitelné. Ve srovnání s droždím se v kvásku nachází mnohem více druhů mikroorganismů a celý proces kvašení trvá déle. Ve zkratce, mikroorganismy díky své rozmanitosti promění více molekul na jiné (jednodušší) molekuly. Ty naše tělo poté snadněji tráví. Ale pozor,