Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Biolog a učitel o kvásku: jak ovlivňuje výkon a jak jím zčásti umíme oklamat imunitní systém

Průměrná hodnota glykemického indexu pro běžný pšeničný chleba je cca 71. Pokud jde o kváskový chleba, hodnota je cca 54, říká biolog a bloger Peter Wetzler. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Průměrná hodnota glykemického indexu pro běžný pšeničný chleba je cca 71. Pokud jde o kváskový chleba, hodnota je cca 54, říká biolog a bloger Peter Wetzler. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

„Mnozí řeší dilema mezi kváskovým a klasickým chlebem a unikají jim podstatnější věci,“ říká učitel Peter Wetzler, který pečení z kvásku naplno propadl během druhé vlny pandemie.

Jaký je základní rozdíl mezi kváskovým a „obyčejným“ pečivem?

Pro odlehčení bych řekl, že upéct kváskové pečivo trvá déle. Ale nabízí se také odpověď, že je zdravější, což potvrzují studie, které jsem nedávno prostudoval. Co ale znamená zdravější? Kváskové pečivo má hodně benefitů, ale není lékem na všechno. Pokud někdo tvrdí, že vyléčí třeba rakovinu tlustého střeva, která s trávicím ústrojím úzce souvisí, jde o šarlatána a lže.

Rozumím, pojďme na to tedy postupně. Řekněte nám o jednotlivých výhodách kváskového pečiva.

Tyto produkty jsou v prvé řadě snáze stravitelné. Ve srovnání s droždím se v kvásku nachází mnohem více druhů mikroorganismů a celý proces kvašení trvá déle. Ve zkratce, mikroorganismy díky své rozmanitosti promění více molekul na jiné (jednodušší) molekuly. Ty naše tělo poté snadněji tráví. Ale pozor,

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Rodina a vztahy

V tomto okamžiku nejčtenější