Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rosatom je jako jezinky. Havlíčku, pacholíčku, otevři nám svou světničku…

Ruská účast v tendru na Dukovany vyvolává odpor nejen na politické scéně, ale také u části veřejnosti. Loni v listopadu se proti přizvání Rosatomu konala demonstrace před Úřadem vlády. Foto: ČTK
Ruská účast v tendru na Dukovany vyvolává odpor nejen na politické scéně, ale také u části veřejnosti. Loni v listopadu se proti přizvání Rosatomu konala demonstrace před Úřadem vlády. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Karel Havlíček se rozhodl uspořádat jakési předkolo tendru na dostavbu Dukovan. K čemu má sloužit, je záhada – už proto, že o potřebě čehokoliv podobného dosud od ministra ani nikoho jiného z vlády, natož z opozice, nezaznělo ani slovo. Vysvětlení je jediné – jde o snahu udržet Rosatom za každou cenu ve hře. Vláda tak i v klíčovém strategickém projektu kličkuje a uhýbá tlakům z Hradu a Ruska, namísto aby transparentně jednala v zájmu země.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejnovější počin Babišova superministra pro práci všeho druhu kdovíproč vyvolává samé pohádkové asociace. Člověka hned napadne třeba úkol, který tak bravurně splnila pozdější královna Koloběžka první, jež měla za svým budoucím ženichem přijet-nepřijet a být přitom ustrojená-neustrojená, obutá-neobutá, atd.

Před neméně zapeklitým úkolem stál ministr Havlíček – tendr na Dukovany spustit-nespustit, zahájit-nezahájit a Rosatom do něj přizvat-nepřizvat. Zvládl ho. Ze soutěže o dostavbu vypreparoval jednu část a tu spustí i s Rosatomem. Tendr se bude jmenovat až ten zbytek. Fakticky tak poběží, formálně ne. Vyberte si.

Proč to ministr dělá,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Tendr na Dukovany

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější