Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hráčky v Česku si nevydělají ani na dostatek kvalitního jídla, říká nejlepší fotbalistka

Nejlepší česká fotbalistka Kateřina Svitková v dresu národního týmu. Foto: FAČR
Nejlepší česká fotbalistka Kateřina Svitková v dresu národního týmu. Foto: FAČR

Kateřina Svitková vyhrála počtvrté v kariéře a potřetí v řadě anketu Fotbalistka roku. První Češka v Premier League navíc studuje vysokou školu. V rozhovoru pro Deník N popisuje třeba i to, proč je pro hráčky v Česku těžké stát se absolutními profesionálkami.

Co přesně studujete na Vysoké škole ekonomické?

Studuju navazující inženýrské studium v oboru informatiky a statistiky. Teď to prakticky ani není dálkově, protože covidová situace mi umožňuje studovat online.

Stíháte kombinovat studium s fotbalovou kariérou?

Ano, ale nemám žádný volný čas. Před tréninky mám přednášky, po tréninku se v kabině připojím na další hodiny. Večer dodělávám úkoly.

Vyšli vám ve škole nebo ve West Hamu vstříc?

Jsou dny, kdy mám přednášky celý den, proto si ji pustím do sluchátek po dohodě s kondičním trenérem během přípravy před tréninkem. Takže ano.

Co se týče vyučujících, tento semestr je dobrý v tom, že jsem ještě nemusela nic řešit osobně. Minulý semestr jsem ale měla některé předměty, kvůli kterým bylo potřeba občas dorazit do školy, ale nakonec mi vyšli vstříc i tam. Musela jsem si přeložit jednu zkoušku z ekonomie, protože škola trvala na tom, aby proběhla prezenčně. Dodělám si ji po sezoně, až budu v Česku.

Takže jste teď ve druhém semestru?

Ano, ale snažím se dodělat školu dříve, nejlépe už v příštím semestru, protože jsem teď zvládla více předmětů, abych to měla co nejdříve z krku.

Už máte vybrané téma diplomové práce?

Ano, budu navazovat na bakalářskou práci, kterou jsem psala na téma sestavení optimálního jídelníčku pro fotbalistku. Snažila jsem se ukázat, že za peníze, které jsem dostávala ve Slavii, nebylo možné si pořídit dostatek kvalitního jídla, abych mohla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Feminismus

Fotbal

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější