Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani peníze na účtu neznamenají jistotu. Kompenzační bonus muselo vrátit přes deset tisíc lidí

Řada podnikatelů musela kvůli opatřením své provozovny uzavřít. Foto: ČTK
Řada podnikatelů musela kvůli opatřením své provozovny uzavřít. Foto: ČTK

Jedním z hlavních nástrojů pomoci podnikatelům ze strany státu je takzvaný kompenzační bonus. Ten má pomoci jak lidem, kteří museli zavřít své provozy, tak živnostníkům, jimž se výrazně propadly tržby. I podnikatelům s poskytnutou podporou se přitom může stát, že úřad jejich nárok přehodnotí. Vracet kompenzační bonus muselo už přes deset tisíc lidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pan Jakub si koncem loňského roku žádal o kompenzační bonus. Podniká v maloobchodě a navazujících službách, tržby se mu tak propadly na minimum. Po podání žádosti mu zatelefonoval úředník Finanční správy. „Pán po mně požadoval nějaké dodatečné smlouvy, faktury. Všechno jsem doložil a poslal,“ vysvětluje pan Jakub. Úřad mu odpověděl, že i když se jeho žádost ještě zpracovává, nic nebrání jejímu vyplacení.

Při druhém žádání ale pan Jakub narazil. Ačkoliv dodal úřadu stejné dokumenty, jiný úředník již žádost zhodnotil odlišně. Tedy že podnikatel nárok na státní pomoc nemá a musí vrátit i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější