Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Endorfiny jsme přecenili. Za běžeckou euforií jsou látky podobné těm v marihuaně, ukazuje studie

Příčinou „běžecké“ euforie nemohou být endorfiny, zjistili vědci. Foto: Unsplash
Příčinou „běžecké“ euforie nemohou být endorfiny, zjistili vědci. Foto: Unsplash

Dosud jsme si mysleli, že za pocity euforie a radosti, které jsou spojeny s během či jinou fyzickou aktivitou, jsou zodpovědné hlavně endorfiny. Vědci z Německa však na základě nejnovějšího výzkumu tvrdí, že to není pravda.

Studie, které se zúčastnilo 63 zkušených běžců, ukázala, že pozitivní emoce v našem těle jsou vyvolány takzvanými endokanabinoidy.

Jde o molekuly, které tělo produkuje přirozeným způsobem jako reakci na jakoukoliv fyzickou aktivitu, tedy například i při sexu. Jak naznačuje název, endokanabinoidy jsou svými účinky velmi podobné kanabinoidům – molekulám, které jsou přítomny v drogách, například v marihuaně či v hašiši. Právě ty dokáží vyvolat v těle euforii.

Při zobecnění výsledků zmíněného výzkumu tak můžeme předpokládat, že běžeckým tréninkem dokážeme v těle navodit stav jako při užívání drog. Na rozdíl od zakázaných látek však fyzická aktivita nemá toxické vedlejší účinky. Výzkum také prokazatelně dokazuje, že běh pomáhá ke zmírnění depresí či úzkostných stavů.

O zjištěních německých odborníků informovalo v uplynulých dnech několik předních světových periodik včetně New York Times či specializovaného běžeckého portálu Runners World.

Pocitů bezstarostnosti a euforie, které jsou spojeny s běháním, si všimli odborníci již v 80. letech minulého století. Když zkoumali, proč k nim dochází, zpozorovali u sportovců zvýšenou hladinu endorfinů, což považovali za uspokojivé vysvětlení.

Postupem času však tato hypotéza narazila na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina, vztahy a zdraví, Sport, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější