Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to konfiskace, reagují církve na zdanění restitucí. Podle komunistů se odchýlily od Kristova učení

Rotunda v Květné zahradě zámku v Kroměříži. Zámek a jednu ze zahrad stát církvi vrátil, o Květnou zahradu se vede spor. Foto: Fotolia
Rotunda v Květné zahradě zámku v Kroměříži. Zámek a jednu ze zahrad stát církvi vrátil, o Květnou zahradu se vede spor. Foto: Fotolia

Více než dvě hodiny diskutovali poslanci o zdanění církevních náhrad. Opozice přitom mluvila o „držhubném“ pro komunisty, potřebném k plynulému vládnutí. Její poslanci argumentovali tím, že přijetí normy pošlapává právo a vyvolává právní nejistotu. Zákon nakonec prošel hlasy poslanců hnutí ANO, ČSSD, SPD a KSČM. Hlasovalo pro něj 106 přítomných.

„Když někdo někomu něco ukradne, pak se mu to vrátí a řekne mu, že z toho má platit daň, je to špatně,“ shrnul své námitky předseda poslaneckého klubu STAN, Jan Farský. On stejně jako celý jeho klub hlasoval proti. Návrh odmítli také Lidovci, TOP 09, ODS a Piráti.

Vystoupení jednotlivých poslanců byla poměrně emotivní. Zatímco podporovatelé zdanění argumentovali především tím, že církve dostaly v rámci restitucí mnohem více, než měly, opozice se ptala, o kolik přesně.

„Vláda nedoložila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Církevní restituce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější