Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čas k podání nabídek na Dukovany můžeme zkrátit, potvrdil Havlíček. Rosatom už na ní bude moci pracovat

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK

Vicepremiér Karel Havlíček ve čtvrtek oznámil, že stamiliardovou zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany vypíše až další vláda. Zároveň ale v předběžné fázi pošle uchazečům detailní technickou dokumentaci a umožní jim tak rovnou přípravu na tendr. Týká se to i ruské státní společnosti Rosatom. Ministr zahraničí Tomáš Petříček, většina opozice i tajné služby se obávají toho, že Havlíčkův krok ruskou firmu do výběrového řízení fakticky vtáhne a zlepší její vyhlídky na úspěch. Formálně ale soutěž ještě nepoběží.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy v jedné osobě několikrát zopakoval, že tendr tímto krokem nevyhlašuje. Na druhou stranu plánuje čtyřem uchazečům rozeslat předběžnou dokumentaci potřebnou pro přípravu na soutěž. Zároveň chce zájemce požádat o informace, jak naplní bezpečnostní požadavky.

Původně měli mít uchazeči o dostavbu v ceně stovek miliard korun rok na podání nabídek od vyhlášení soutěže. Z roku se ale nyní podle informací Deníku N stane šest měsíců kvůli půlroční lhůtě na podání zmíněných informací o bezpečnosti. Vicepremiér Karel Havlíček Deníku N možnost zkrácení potvrdil. „Finální rozhodnutí učiní nová vláda v prosinci, nicméně doba pro podání nabídek může být potom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější