Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Nečekané odchody i nové začátky. Jak tohle všechno skončí?

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK
Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK

Politika byla v tomto týdnu ve znamení konců a začátků. Kdo tedy skončil? Kdo skončit měl a neskončil? Kdo skončit neměl a neskončil? A co začalo? Dozvíte se v PolitikoNu, který pro vás tentokrát sepsala Barbora Janáková.

Nejpřekvapivější politickou zprávou tohoto týdne je odchod Václava Klause mladšího z politiky. Poslanec se rozhodl nekandidovat ve volbách do Sněmovny a opustil i hnutí Trikolóra, které loni založil. Důvody jsou podle něj osobní.

Své rozhodnutí oznámil v úterý na Facebooku a bylo nečekané i pro členy hnutí. „Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti,“ vysvětlil Klaus. Kandidovat proti Pirátům nebo ANO je podle něj politický nesmysl, čímž se vymezil i proti svému otci.

Bývalý prezident Václav Klaus totiž minulou sobotu vyzval SPD a Trikolóru, aby spolupracovali a nenechali propadnout hlas v boji proti „ničivé“ vládní politice nebo „nastupující extrémní levici“, za níž považuje Piráty.

Synovi po jeho prohlášení přes média vzkázal, že by si měl odchod z politiky ještě rozmyslet. Později Trikolóře vyčetl, že nechala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější