Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani souhra, ani „boti“. Na političky na sítích útočí hateři bez týmu, ukázal výzkum NATO

Finská premiérka Sanna Marinová. Foto: ČTK
Finská premiérka Sanna Marinová. Foto: ČTK

Případ pirátské poslankyně Olgy Richterové, čelící na sociálních sítích a v e-mailech útokům, lžím a vyhrožování, opět přitáhl pozornost k fenoménu obtěžování političek, často s genderovým či sexuálním podtextem. Jedno z výzkumných pracovišť NATO se mu loni věnovalo v důkladné analýze zaměřené na Finsko a vládu premiérky Sanny Marinové.

Je to země, která má z historických důvodů obavy z Ruska, jazyk tak minoritní a složitý, že pro tvůrce algoritmů detekujících obtěžování na Twitteru není prioritou, a fragmentovanou politickou scénu s devíti stranami v dvousetčlenném parlamentu.

Sedělo by to i na Českou republiku, ale tentokrát je řeč o Finsku.

Zemi, jejíž předsedkyně vlády si o sobě, kdykoliv loni otevřela Twitter, mohla číst například:

„Sanno, běž s tou vakcínou do tý svý p**i. My ji nechceme.“
„Zradila jsi celý finský lid. Stydíš se, ty ku**o, aspoň trochu? #zrádkyně #velezrada“
„Zas***á unijní děvko.“

Hvězdičky jsme do vzkazů vložili my – finská premiérka jich šedesát denně dostává bez nich.

Do zmapování obtěžování političek na sítích se loni pustilo v Lotyšsku sídlící Centrum excelence strategické komunikace NATO. Jeho závěry – shodou okolností ve stejné době, kdy se v Česku opět do médií dostal případ pirátky Olgy Richterové, která se

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

martin.rohla@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější