Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Český rozpočet se řítí k dluhové brzdě. Ukazujeme cesty, jak se jí dá vyhnout

Představte si, že by český stát musel z roku na rok stáhnout schodek svého rozpočtu z 250 miliard na nulu. Mohl by škrtnout platy všech státních zaměstnanců nebo zrušit celé školství. To jsou samozřejmě absurdní řešení, nutnost razantního snížení deficitu je ale velmi reálná a Česko ji bude muset řešit možná už za tři roky. Jenže ze strany politiků zatím žádná konkrétní řešení nepřicházejí. Specifičtější odpovědi přinesli jen čeští ekonomové.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pro všechny úvahy o vývoji českého dluhu jsou klíčové odhady o hospodaření státního rozpočtu. A ty se ministerstvu financí daří trefovat čím dál hůř. Na začátku minulého desetiletí se rozdíly mezi plánem a skutečností pohybovaly v jednotkách miliard. Od roku 2014 se začaly pohybovat v řádech desítek miliard. Nyní už jsme o řád výše.

Na loňský rok si resort původně plánoval, že výdaje převýší příjmy o čtyřicet miliard. Rok začátku pandemie covidu však nakonec nepřekvapivě přinesl nejvyšší deficit v historii samostatné České republiky – 367 miliard korun. Rozpočet schválený Poslaneckou sněmovnou přitom dokonce počítal se schodkem 500 miliard korun.

Nůžky mezi příjmy a výdaji se letos

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější