Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid v Česku: horečka konečně klesla pod 40. Problém je, že nikdo neví proč

Týden s covidem: zátěž nemocnic konečně trochu klesá, v očkování jsme předběhli průměr EU, nových případů přibývá pomaleji. Nevíme ale vůbec nic o tom, která opatření fungují a která ne. Začne-li se s uvolňováním, bude to táž hra naslepo jako dosud vždy.

Kdyby byla epidemická situace v Česku pacientem, dalo by se říct: horečka díky nasazeným lékům klesá, ale pořád je to skoro čtyřicet; velmi opatrně se dá mluvit o nadějné prognóze, jsou pro ni důvody; organismus je ale velmi vyčerpaný a nikdo neví, jestli nepřijde další recidiva.

Méně obrazně řečeno, o počínajícím poklesu třetí vlny nemůže už být pochyb. Klesají denní přírůstky počtu hospitalizovaných. Klesá počet úmrtí. Zatím velmi málo, ale přece jen znatelně klesá počet aktuálně obsazených nemocničních lůžek – jak standardních, tak na JIP. Poměrně významně ubylo nově registrovaných případů pozitivních testů na SARS-CoV-2. Jedním dechem je však třeba dodat, že všechna tato čísla jsou nadále extrémně vysoká a situace velmi vážná. Poprvé od konce ledna se však prokazatelně zlepšuje.

Zásadní otázkou je,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Data o covidu

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější