Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec kojeneckých ústavů v Česku je na dosah. Poslanci pustili klíčový zákon dál

Odpolední spánek nejmenších dětí na venkovní terase mosteckého kojeneckého ústavu. Foto: Tereza Hotová
Odpolední spánek nejmenších dětí na venkovní terase mosteckého kojeneckého ústavu. Foto: Tereza Hotová

Česko je nejblíž zrušení kojeneckých ústavů, co kdy bylo. Poslanci včera našli shodu, což naznačila i debata ve Sněmovně, která trvala jen pár desítek minut. Po ní návrh zákona hladce pustili do třetího čtení. To by mohlo být na programu nejdříve za třicet dní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jedná se o děti, které mají smůlu téměř od začátku svého života. Pokud jim vytvoříme dobré prostředí náhradní rodinné péče, stojí to za to a zlepšíme kvalitu naší společnosti obecně,“ řekla poslancům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle novely by se od příštího roku nemělo ocitnout v ústavní péči žádné dítě mladší tří let, všechny by měly směřovat k dočasným či stálým pěstounům. Dnes je v kojeneckých ústavech 228 nejmenších dětí.

Nejčastěji poslanci v debatě zmiňovali zvýšení odměn pro pěstouny, které už osm let zůstávají stejné, na úrovni minimální mzdy. Vláda navrhuje 22 tisíc při jednom dítěti a 12 tisíc pro příbuzenské pěstouny. Většina politiků přitom prosazovala výrazně vyšší odměny.

„Navrhuji navýšení odměn u dlouhodobých pěstounů, kteří se starají o jedno dítě, na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Lidská práva

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější