Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vodka, sebevraždy a erotika! Odstraňte knížku té Češky, zavelel Ivan Ivanovič

Pavlína Brzáková netušila, že její kniha o životě kočovníků a šamanů se stane „zakázanou literaturou“. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavlína Brzáková netušila, že její kniha o životě kočovníků a šamanů se stane „zakázanou literaturou“. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už jsme tu měli odstraněný pomník vojevůdce Koněva, vyhoštěné diplomaty, hackerské útoky, Rusa souzeného pro údajnou českou špionáž a teď se skvrnou na česko-ruských vztazích stali Evenkové. Nic netušící původní obyvatelé ruské Sibiře, jedni z posledních kočovníků na planetě, hrdinové knížek etnoložky Pavlíny Brzákové a noční můra úředníka Ivana Ivanoviče.

Dne 16. února 2021 přišel Ivan Ivanovič Ivanov, vedoucího odboru kultury v Evenkském okrese Krasnojarského kraje, do práce naštvaný. Na svou náměstkyni Altynaj Ivanovnu se mračil. Důvodem rozmrzelosti ruského činovníka byla kniha. Česká, ještě k tomu.

Knihy toho nejen v ruské historii už napáchaly hodně. Tahle, na první pohled nevinná, halící se do roucha etnografického románu, je podle tvrzení Ivana Ivanoviče škodlivá, sprostá, popisující to nejhorší z kultury ruských Evenků, ukazující je jako alkoholiky a sebevrahy.

Autorkou je navíc žena z „ideologicky znepřáteleného tábora“, ze země, se kterou má Rusko v poslední době jen problémy. Kdo ví, co všechno se Ivanu Ivanovičovi honilo hlavou, když román Dědeček Oge zařadil na seznam zakázaných publikací. Altynaj Ivanovna prý udělala „velkou chybu“, když knihu bez jeho vědomí vydala. Riskovala tím nejen hněv nadřízeného, ale možná i kariéru.

Altynaj v boji s dohlížitelem na mravnost v literatuře opustily síly a leží v nemocnici.

Tenhle příběh není ze sovětských dob, ale právě se děje v jednom zapadlém koutu Sibiře, tam, kde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Rusko

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější