Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dokusérie o QAnon otevírá fascinující králičí noru vedoucí až na dno důsledků internetové anonymity

Tak jako skočila Alenka v říši divů do králičí nory, noří se dokusérie do paranoidního světa konspirací. Foto: HBO Europe
Tak jako skočila Alenka v říši divů do králičí nory, noří se dokusérie do paranoidního světa konspirací. Foto: HBO Europe

Q. Tajemný účet na anonymním internetovém fóru, který přesvědčil miliony Američanů, a po nich zástupy lidí po celém světě, že intelektuální, politické a kulturní elity tvoří kabalistické sdružení pedofilů, jehož hlavním cílem je unášet děti, konzumovat je a vysávat z nich životní energii. Skutečným a jediným cílem Donalda Trumpa je tuto operaci zlikvidovat, stačí jen trpělivě čekat na jím vedenou „bouři“, kdy pravda vyjde najevo a zločiny budou potrestány. Komplexní dokusérie Q: V oku bouře z dílny HBO vysvětluje, jak jsme se do šlamastiky této fantasmagorie dostali. A bere to od podlahy.

Kdo je tajemný Q? Anonymní účet tvrdí, že má přístup k nejutajenějším světovým informacím a pomocí kryptických zpráv spojuje takřka všechny populární konspirační teorie poslední doby, aby se postavil do jejich středu. Je to prezident Trump, nebo snad jeden z jeho bývalých poradců Steve Bannon? Nebo je to konstrukt provozovatelů internetových fór? Kdo jsou lidé, kteří mu věří? A především: Opravdu to není jen nějaký špatný vtip? Dokumentarista Cullen Hoback během štědrých šesti hodin dokusérie hledá odpověď na tyto otázky, ale i na mnohé další.

Série začíná celkem nevinně a očekávaně: shrnutím toho, co QAnon představuje, a zpovídáním jeho příznivců. Vcelku přínosné bylo Hobackovo rozhodnutí nedělat si z nikoho zvlášť velké šašky, respondenty neponižovat a nechat je vyjádřit svůj názor.

Je to tím důležitější, že tvrzení QAnonu jsou vskutku bizarní a při jejich převyprávění se stěží zadržuje smích. Velká část veřejnosti má proto nutkání jeho přívržence zlehčovat jako blázny žijící v absurdních představách, skoro roztomile absurdní hlupáčky.

Nebezpečná tendence vnímat je jako neškodné se bezpečnostním složkám nevyplatila ve chvíli, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější