Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dávek je málo, dovezte si je sami. Distributor teď nebude lékařům vozit vakcíny

Autor: Petr Polák
Autor: Petr Polák

Na očkování marně čeká více než čtvrt milionu seniorů. Situace se přitom od tohoto týdne ještě více komplikuje. Distributor už totiž nebude vozit vakcíny přímo do ordinací praktických lékařů, ale pouze na centrální místo v kraji, odkud si je mají lékaři sami vyzvednout. Lékař, který už dříve takto postupoval, přitom nyní čelí vyšetřování ze strany lékového úřadu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Očkování proti covidu-19 u praktických lékařů stále vázne. „V tuto chvíli čeká na termín 58 tisíc lidí starších osmdesáti let a asi 250 tisíc sedmdesátníků. My je ale nemáme čím očkovat,“ upozorňuje Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

V příštích dvou týdnech se přitom dostupnost vakcín v ordinacích lékařů zřejmě ještě zhorší. Jedním z důvodů je to, že do Česka dorazí podstatně méně očkovacích látek AstraZeneca.

„V pondělí jsme dostali jen 1100 dávek, další týden bude také zhruba tisíc. To je opravdu žertovné množství, když je v Praze zapojeno do očkování více než 400 praktických lékařů,“ potvrdil Martin Ježek, koordinátor očkování v hlavním městě.

Od tohoto týdne se navíc dále komplikuje distribuce očkovacích látek. Firma Alliance Healthcare měla potíže s rozvozem vakcín do ordinací od začátku. Deník N už dříve informoval o stížnostech lékařů na to, že je distribuce zdlouhavá a nespolehlivá.

Nyní ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější