Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Selhalo Německo v boji s koronavirem? Nejpřesnější odpověď je německé nejednoznačné „Jein“

Nejeden obyvatel Německa už má lockdownu plné zuby a viní z něj vládu Angely Merkelové (nápis Lockdownové šílenství zachytil fotograf na domovní zdi v berlínské čtvrti Schöneberg). Foto: ČTK/AP
Nejeden obyvatel Německa už má lockdownu plné zuby a viní z něj vládu Angely Merkelové (nápis Lockdownové šílenství zachytil fotograf na domovní zdi v berlínské čtvrti Schöneberg). Foto: ČTK/AP

Glosa Pavla Poláka: Německo prodlužuje současný lockdown o další měsíc. Po krátkém rozvolňovacím intermezzu duply spolkové země opět na brzdu. Zemi už zachvátila třetí vlna a deklarovaným cílem německé vlády je, aby trvala co nejkratší dobu. Tamní média píšou o chaotickém krizovém managementu, o selhání politických elit a neschopné organizaci. Českému čtenáři zní tato kritika nejspíš povědomě. Jen to spojení s Německem je poněkud překvapivé.

Ano, je to otázka perspektivy. Pohlíženo z Česka, které se horkotěžko snaží udržet hlavu nad vodou v pořadí už čtvrté vlně a jehož denní přírůstky nových infekcí mnohonásobně převyšují ty německé, je toto tvrdé účtování s německou vládou zarážející. V realitě české pandemické mizérie vypadá německý krizový management každopádně prozřetelně a bezmála ukázkově.

Od jara minulého roku vsadila vláda kancléřky Angely Merkelové na princip předběžné opatrnosti. Řada protikoronavirových opatření zůstala v platnosti i během relativně klidných letních měsíců, kdy se Česko chovalo, jako by žádný virus neexistoval. Německo sáhlo k tvrdému lockdownu až před Vánoci jako jedna z posledních zemí v Evropě, protože se ve spolkové republice šířila nákaza pomaleji než v ostatních zemích. Obavy, že by se mohl německý zdravotní systém zahltit, se ani náznakem nenaplnily.

Jenže Němci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Glosa

Německo

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější