Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brusel chce zavést tvrdší pravidla vývozu vakcín z EU. Rozhodovat má vzájemnost a přiměřenost

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

EU si chce přísněji hlídat vývoz vakcín z celého bloku. Pokud má potenciální příjemce vakcín dost a žádné neposílá recipročně zpět (i když je na svém území vyrábí), Unie mu může export zablokovat. Zákaz se může vztahovat i na očkovacího „premianta“, který má zajištěný dostatek dávek.

Po sporech především se společností AstraZeneca, která dodávala (a stále dodává) do EU mnohonásobně menší počet dávek, než původně přislíbila, Brusel na konci ledna vydal už jednu regulaci, která může export očkovacích látek omezit.

Společnost, která chce své vakcíny z EU vyvézt, musí nejprve plnit své smluvní závazky vůči Unii. Na základě této podmínky Itálie zablokovala na začátku března export 250 tisíc dávek z továrny v Anagni, kde se nyní plní právě vakcíny od AstraZeneky.

To byl ovšem jediný zastavený export od začátku února. Naopak 380 jiných vývozů (včetně exportu materiálů i částečně hotových látek) povolení dostalo.

To by se teď mohlo změnit. Nová nebo spíše rozšířená regulace jde totiž mnohem dál. Jejími základními pravidly mají být „reciprocita a proporcionalita“.

1. Reciprocita: žádný import do EU = žádný export z EU

Ona reciprocita znamená

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Očkování

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější