Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ticho Hany Hegerové (1931–2021)

Fotografie Hany Hegerové z koncertu k příležitosti jejích sedmdesátin v roce 2001. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Fotografie Hany Hegerové z koncertu k příležitosti jejích sedmdesátin v roce 2001. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dnes zemřela na komplikace se zlomeninou krčku slovensko-česká zpěvačka a dříve též herečka Hana Hegerová. Pro Čechy objevila sílu šansonu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Narodila se 20. října 1931 v Bratislavě v dobře situované rodině bankovního ředitele jako Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová-Čelková. Její babička zbožňovala operu, proto navrhla jméno Carmen. Hegerová si je ovšem později změnila na méně nápadné Hana a po sňatku přijala příjmení svého manžela. Od malička byla jazykově nadaná, vždyť vyrůstala v prostředí, kde se prolínalo hned několik národností – kromě Slováků také Němci a Maďaři. Později k těmto odposlouchaným jazykům přidala plynnou francouzštinu, která jí otevírala dveře do ciziny.

Rodiče ji přihlásili na balet, údajně aby ze sebe dostala přebytek energie. Nedomykavost srdečních chlopní však zavinila, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější