Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamura se zbavil Klause

Václav Klaus oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách. Slavit může především Tomio Okamura. Foto: ČTK
Václav Klaus oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách. Slavit může především Tomio Okamura. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Vznik Trikolóry byl hozenou rukavicí Tomiu Okamurovi. Předseda SPD ale zužitkoval zkušenosti i ochotu naservírovat voličům cokoliv, po čem je právě poptávka. Václav Klaus paběrkoval, čelil čím dál silnějšímu tlaku a nakonec hodil ručník do ringu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Václav Klaus mladší nebyl jediný ani první, kdo při pohledu na impozantní úspěchy nacionalistů typu Viktora Orbána nebo Mattea Salviniho a stále ještě relativně hubené volební výsledky jejich českého rádoby napodobitele Tomia Okamury propadl iluzi, že by se českým Orbánem mohl stát právě on. Před ním si to vyzkoušel například Petr Robejšek. Nepřiblížil se nejen Orbánovi, ale ani Okamurovi, pamětníci si možná vybaví, že po nákladné předvolební kampani získal ani ne procento hlasů.

Václav Klaus se navzdory mnohým svým předchozím prohlášením rozhodl, že ultimátní „kdo s koho“ v podzimních volbách ani nepodstoupí. V dlouhém statusu na Facebooku zmínil osobní důvody, prý nemá energii a „na zteč“ by šel „bez chuti“. V rozhovoru pro CNN Prima News odmítl, že by jeho rozhodnutí nekandidovat souviselo s hubenými čísly, která Trikolóře přiznávají předvolební průzkumy. To prý hrálo „minimální roli“.

Do hlavy nikomu druhému nevidíme, ale dá se minimálně s velkou mírou jistoty odhadnout, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější