Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Lidé nezapomněli.“ Anglickým mladíkům kryje záda vnuk vyznamenaného českého tankisty, oběti vykonstruovaného procesu

Josef Bursik (vlevo) je jedním ze tří brankářů, kteří se objevili v nominaci na EURO do jednadvaceti let. Bursik by měl být dvojkou za Aaronem Ramsdalem. Foto: ČTK
Josef Bursik (vlevo) je jedním ze tří brankářů, kteří se objevili v nominaci na EURO do jednadvaceti let. Bursik by měl být dvojkou za Aaronem Ramsdalem. Foto: ČTK

Během mistrovství Evropy do jednadvaceti let může český výběr ve vyřazovací části turnaje narazit na Anglii, v jejíž nominaci nechybí vnuk českého válečného hrdiny Josefa Buršíka, kterého komunistický režim odsoudil ve vykonstruovaném procesu. Buršíkovi se naštěstí povedlo utéct do Německa a poté se usadil ve Velké Británii.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let se po čtyřleté přestávce znovu ukáže na evropském šampionátu. Vedle třiadvaceti hráčů, které nominoval trenér Karel Krejčí, se ale na turnaji ve Slovinsku objeví i další fotbalista s českými kořeny.

Konkrétně jde o mladého brankáře anglické reprezentace Josefa Bursika, potomka českého válečného hrdiny Josefa Buršíka. Pokud Češi i Angličané postoupí ze své skupiny, mohou se za určitých okolností dokonce potkat už ve čtvrtfinále turnaje.

Vyřazovací část je ale v plánu až za dva měsíce. Turnaj hráčů do jednadvaceti let se totiž letos vzhledem k nabité termínové listině kvůli odloženému dospělému evropskému šampionátu hraje na dvě etapy. Základní skupiny během tohoto týdne a vyřazovací část na přelomu května a června.

A právě tehdy by mohl proti Česku nastoupit také teprve dvacetiletý vnuk českého generálmajora. Rodák z Londýna má navíc vedle anglického i české občanství, což znamená, že by teoreticky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější