Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se zapálil Liou Ťin? Nelidská epidemie dřiny ničí čínské kurýry

Konkurence je pořád větší a výplata nižší, někdy dokonce vůbec nepřijde. Ale většina kurýrů se i tak bojí ozvat. Vědí, že je zaměstnavatel může kdykoli bez mrknutí oka nahradit někým jiným. Foto: Kristoffer Trolle, Flickr
Konkurence je pořád větší a výplata nižší, někdy dokonce vůbec nepřijde. Ale většina kurýrů se i tak bojí ozvat. Vědí, že je zaměstnavatel může kdykoli bez mrknutí oka nahradit někým jiným. Foto: Kristoffer Trolle, Flickr

„Začal jsem pracovat v pět ráno a přestal v jednu v noci.“ „Zneužívají nás.“ Miliony kurýrů v Číně jsou na samém konci potravního řetězce dravého rozvážkového byznysu. Po loňském odhalení jeho „nelidských“ praktik slibovaly největší firmy nápravu. Místo toho se množí další tragédie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bylo pošmourné dopoledne v polovině ledna a v hospůdkách podél jedné z mnoha postranních ulic v pětimilionovém Tchaj-čou kmitali kuchaři. Navařit a čekat, až dovnitř vstoupí hladový zákazník, už často nestačí ani těm nejmenším restauracím v čínských městech. Musíte být pořád online kvůli rozvážce, balit horké jídlo do krabiček jako na běžícím pásu, honem podávat poslíčkovi, který už jednou nohou stojí na pedále a netrpělivě se rozhlíží. Rychlost je klíč. Díky rychlosti přežijete.

A tak se spěchalo i toho lednového dne v Tchaj-čou – dokud spěch neprořízl hlasitý křik. Vyděšení lidé se začali sbíhat před pobočku agentury Ťing-ťiang Jing-pchao, lokálního partnera rozvážkového giganta Ele.me. Ze sténajícího, na zemi se zmítajícího člověka tam šlehaly plameny.

Ještě okamžik předtím stál sedmačtyřicetiletý kurýr Liou Ťin uvnitř a svého někdejšího zaměstnavatele a úpěnlivě prosil o výplatu. Vždyť mu dlužili pět tisíc jüanů, tolik peněz! Žádal o ně už předtím, opakovaně a marně.

Liou byl tichá voda a držel se dost stranou, od rána do noci jen pracoval, aby vydělal na vysokoškolské studium své mladší dcery. Chudá rolnická rodina daleko na venkově, on sám prý poctivý dobrák.

Ale možná právě to ho dohnalo k tak zoufalému řešení. Na vyjednávání s agenturou si jako poslední řešení přinesl benzínový kanystr. A když mu i tentokrát odmítli zaplatit, co dlužili, polil se benzínem, vyběhl ven a zapálil se.

Okolí zareagovalo rychle, z různých stran přiběhli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější