Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Chyba je ve mně, nemám energii.“ Klaus končí v čele Trikolóry i politice, nahrává to SPD i Babišovi

Václav Klaus mladší. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Václav Klaus mladší. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší končí v politice. Svůj nečekaný krok oznámil na Facebooku. Klaus ve svém prohlášení napsal, že jej k odchodu vedou osobní důvody, chybí mu také energie do další volební kampaně.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ napsal nezařazený poslanec na svém Facebooku. Jako důvod uvedl zejména chybějící energii do další kampaně.

Klausovo vyjádření obsahuje značnou míru sebereflexe: končící předseda hnutí o třech poslancích napsal, že Trikolóře uškodily zejména covid a nemožnost se setkávat. Hnutí samo v preferencích zdaleka nedosahuje na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Podle Klause je hlavním důvodem stagnace zejména jeho vlastní osoba.

„Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ napsal předseda hnutí Trikolóra. „Svoláme, co nejrychleji celostátní sněm, abych se mohl i formálně vzdát funkce předsedy,“ doplnil Klaus.

Hnutí Václava Klause mladšího v průzkumech preferencí skutečně spíše stagnovalo, pohybovalo se kolem dvou procent hlasů. Oznámení předsedy Trikolóry ale i tak může mít dopady na rozložení sil. Zejména pak mezi stranami, které cílí na podobné voliče jako Klaus mladší.

Dobré zprávy pro SPD

Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci může Klausův nečekaný krok nahrát zejména SPD, dobrou zprávou je i pro Andreje Babiše.

„Populistické scéně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější