Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nacpeme gringům kokain do nosu.“ Podle amerického žalobce honduraský prezident kryl drogové mafie

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández. Foto: Prezidentův oficiální twitterový účet JuanOrlandoH
Honduraský prezident Juan Orlando Hernández. Foto: Prezidentův oficiální twitterový účet JuanOrlandoH

V New Yorku soud usvědčil významného pašeráka narkotik. Na lavici obžalovaných nepřímo seděl také hlavní spojenec USA ve Střední Americe. Není to poprvé, kdy jméno honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeze figuruje v podobné kauze. V Miami je už přes dva roky za mřížemi jeho bratr, který byl podle obvinění politikovou spojkou ve vztahu s domácími i mexickými kartely.

V minulých procesech proti honduraským drogovým šíbrům v USA se o něm mluvilo šifrovaně jako o CC4. Ale nyní už se u soudu v New Yorku otevřeně říkalo, že prezident středoamerické republiky Juan Orlando Hernández je součástí narkobyznysu, který ilegálně posílá do USA tuny kokainu. Politik podle svědectví souzených mafiánů za štědré úplatky využíval své pozice, aby je chránil před zatčením.

V lednu jednokomorový parlament ovládaný Národní stranou, ke které Hernández patří, odmítl kvůli těmto obviněním zahájit proces odvolání prezidenta. Ostatně, bylo by to „s křížkem po funusu“, vždyť ještě před volbami, v nichž obhajoval mandát, kolovaly zvěsti, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější