Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vydržme tři týdny, vyzýval Babiš. Nestačilo to, dokládá nyní Blatného resort poslancům

Transport pacientů z nemocnice v České Lípě do Semil vozidlem pražské záchranné služby. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Transport pacientů z nemocnice v České Lípě do Semil vozidlem pražské záchranné služby. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo zdravotnictví zaslalo poslancům prezentaci, která ukazuje, že epidemie v Česku už neroste – ale zdaleka také neustoupila natolik, aby bylo možno uvažovat o rozvolnění. Potvrzuje se, že pravdu měli ti odborníci, kteří soudili, že opatření nastavená koncem února k rychlé úlevě nepovedou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ve Sněmovně se blíží – už se z toho stala rutinní zpráva – hlasování o dalším prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nemoci covid-19. Ten současný končí 28. března.

Vláda jej vyhlásila na dobu třiceti dnů, přičemž premiér Andrej Babiš (ANO) na únorové tiskové konferenci mluvil o době zřetelně kratší.

„Zkrátka bychom chtěli, abyste nám ještě jednou dali šanci, abychom se společně snažili v rámci nouzového stavu ty tři týdny vydržet a zastavit ten vir a vrátit se postupně do normálu,“ řekl tehdy. Jeho zmínka o třech týdnech neodpovídala délce nouzového stavu, ale délce nejpřísnějšího opatření – zákazu opouštět území obce i při vycházkách. To už padlo, nyní se můžeme pohybovat po území okresu.

Odborníci koncem února varovali, že další přijatá omezení, vyhýbající se v souladu s dlouhodobým přístupem vlády z velké části průmyslu (tématu jsme se věnovali zde, případně zde), se za tři týdny nestihnou dostatečně projevit.

To teď připouští i vláda, respektive ministerstvo zdravotnictví. Resort ministra Jana Blatného (za ANO) poslal v souladu s novým „pandemickým“ zákonem poslancům prezentaci ukazující, že příslovečné „světlo na konci tunelu“ si stále lze spíše představovat, než že by tam opravdu bylo vidět.

„Současný stav epidemie je stále velmi rizikový, zejména z hlediska zátěže nemocniční péče. V téměř všech regionech ČR zátěž nemocnic významně přesahuje maxima z podzimu 2020 a zátěž intenzivní péče setrvale narůstá. Rizikové trendy jsou důsledkem postupujícího šíření nakažlivější formy viru a zasahují postupně většinu regionů,“ stojí v úvodu 52stránkové prezentace, kterou má Deník N k dispozici.

Hned úvod prezentace varovným velkým červeným písmem za hlavní současná rizika označuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější