Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Můžeme se spolehnout na antigenní testy? Odpovídáme na otázku, která je teď pro Česko klíčová

Je tam ten proužek, nebo ne? Kresba: Deník N
Je tam ten proužek, nebo ne? Kresba: Deník N

Když pomineme očkování, není dnes důležitějšího nástroje pro boj s pandemií než antigenní testy. Do jaké míry se na ně můžeme spolehnout? Skutečně pomáhají, anebo jejich použití spíš vede k mylným závěrům?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Význam antigenních testů u nás prudce vzrostl v posledních dnech v důsledku několika mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, jimiž se, zjednodušeně řečeno, zakazuje vstup na pracoviště všem, kdo nemají negativní test. Zároveň se zaměstnavatelům (prozatím se to týká firem od padesáti zaměstnanců výše, pro firmy od deseti zaměstnanců výše začne platnost od 26. 3., ale ve hře je i rozšíření platnosti na menší firmy) nařizuje, aby pro zaměstnance možnost testování zařídili – buď ve veřejném testovacím centru, anebo tím, že nakoupí samovyšetřovací antigenní testy. Druhá možnost je levnější a operativnější, takže jí firmy dávají přednost.

Antigenní test je tedy vstupenkou do práce. Opakovat se musí nejméně jednou za týden. Každému je asi jasné, že taková metoda není dokonalá, už kvůli dlouhému intervalu mezi testy. Otázka zní, o kolik je lepší než nic.

Brzy se může stát, že se antigenní test stane také vstupenkou do školy. V době, kdy se ještě počítalo s aspoň částečným návratem žáků a studentů do škol, nakoupilo Česko (z iniciativy místopředsedy vlády Jana Hamáčka) 3,6 milionu testů čínského výrobce Lepu Medical. Známější je skandální linie příběhu, totiž využití podivného zprostředkovatele jménem Tardigrad, mnozí ale zpochybňují také volbu konkrétního produktu, případně smysl celé objednávky. Zajistí antigenní testy bezpečné fungování škol? Zajišťují už teď bezpečné fungování pracovišť?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější