Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koule na noze české demokracie. Začlenění prezidentovy role do ústavy se zákonodárcům hodně nepovedlo

Prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. Ilustrační foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus. Ilustrační foto: ČTK

Glosa Jiřího Pehe: Česká ústava, která byla poměrně narychlo napsána a přijata v době rozpadu Československa, se svým tvůrcům obecně povedla. Způsob, jakým zkonstruovala české prezidentství, se ovšem opakovaně ukázal jako problematický.

Tvůrci ústavy možná dostatečně nepředvídali, že zásluhou masarykovské tradice se u nás formální pravomoci prezidenta propojí se značným neformálním vlivem českého prezidentství do podoby mocenského centra s vlastními zájmy. Přispívá k tomu i monarchický styl českého prezidentství, jímž první republika fakticky navázala na zaniklé mocnářství. Prezident tak obývá Hrad, tyčící se nejen nad Prahou, ale symbolicky nad celou zemí. I celá řada jeho formálních úkonů se nese v duchu, jaký bychom očekávali spíše v monarchiích.

Výsledkem je permanentní konflikt uvnitř výkonné moci, kterého jsme byli od roku 1993 svědky jak během prezidentství Václava Havla, tak zejména během mandátů jeho dvou nástupců – Václava Klause i Miloše Zemana. Tento konflikt byl později ještě posílen změnou volby prezidenta na lidové hlasování.

Prezidentské oslabování vládní moci

Prezident je u nás „ústavně neodpovědný“, protože za něj formálně odpovídá vláda. Má sice některé výlučné pravomoci, ale výkon většiny jeho důležitých pravomocí vyžaduje vládní kontrasignaci.

Tvůrci ústavy byli zřejmě přesvědčeni, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější