Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Soudci musí být odolní.“ Poslanci odmítli řešit tlaky Hradu na justici, na podvýbor mají dorazit Mynář i Baxa

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK

Sněmovna dnes odmítla na plénu jednat o tlacích Hradu na soudce. Poslanci se rozhodli věc přenechat podvýboru pro justici, který veřejně zasedne zítra večer. Účast podle zjištění Deníku N přislíbili kancléř prezidenta Vratislav Mynář, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa i ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

„Za osmadvacet let, co se pohybuji v české politice, si nepamatuji tak skandální jednání, že by moc výkonná, v tomto případě Kancelář prezidenta republiky, ať už pan prezident sám, nebo kancléř, se naprosto brutálně a cynicky snažila ovlivnit nezávislé rozhodování soudců,“ řekl na plénu Miroslav Kalousek, politický matador, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Poslanci z hnutí ANO, SPD, KSČM i ČSSD odmítli jeho návrh, aby se ve Sněmovně projednávalo možné ovlivňování justice prezidentem a jeho spolupracovníky. Podle Kalouska se tak zpronevěřili svým slibům.

„Vy jste skládali slib, že budete respektovat ústavu a právní řád České republiky. A vy rezignujete na to, že právní řád a ústavní principy vlády České republiky budete bránit, když se prezident republiky dopouští viditelné zvůle před vašima očima, a vy říkáte – my to nechceme vidět,“ uvedl exministr financí.

Poslanci ČSSD se dohodli, že by se plénum mohlo věcí zabývat až v případě, když by podvýbor pro justici usoudil, že je situace skutečně vážná.

„Pan Kalousek prostě předběhl dobu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tlaky Hradu na justici

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější