Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Premiér Jeremy Corbyn. Co bude znamenat, pokud vládu Jejího veličenstva převezme lídr labouristů

Co bude znamenat, pokud vládu Jejího veličenstva převezme lídr labouristů? Foto: ČTK/AP
Co bude znamenat, pokud vládu Jejího veličenstva převezme lídr labouristů? Foto: ČTK/AP

Poslední tři roky byly pro britskou politiku převratné a nejméně jisté v novodobé historii. S tím souvisí i znovuobjevení zasloužilého politika Jeremyho Corbyna. V roce 2015 nikdo netipoval, že by se předsedou strany mohl stát muž, jenž vynáší odpadky na rozdíl od premiérky Theresy Mayové sám, v šusťácích neidentifikovatelných barev (věřte mi, byl dlouhé roky mým sousedem). A přece se tak stalo. A letos může být i britským premiérem.

Corbyn je možná nejšťastnějším politikem své generace, který byl ve správnou dobu na správném místě ve chvílích, kdy třicetiletá vnitrostranická válka konzervativců o Evropu, jak to tak vypadá, stranu nenávratně rozloží.

Ale pěkně postupně. Vzpomínáte na ódy, které pělo převážně mladé publikum na vůdce labouristů před více než rokem a půl na hudebním festivalu v britském Glastonbury? Kde ta předloňská vedra jsou… Paradoxně čím blíže má Jeremy Corbyn k pomyslnému předsednictví vlády, tím více se mu rozpadá strana a voličská základna. Může se muž obnošených obleků s nikdy nevycentrovanou kravatou stát spasitelem Británie? Nebo je to fanatik, který je morálně nepřipravený vést zemi, notabene Británii, tedy ostrov pomaličku se potápějící pod tíhou brexitu?

Podle svých kritiků Corbyn vede nebezpečnou skupinu příznivců a nadšenců tvrdé levice, kteří se neváhají kamarádit s režimy, které západní země považují za nebezpečné pro demokracii, jako jsou například Venezuela a Palestina, a zároveň by rádi navrátili k moci socialistickou politiku 70. let. Jeremy Corbyn také zavírá oči nad antisemitistickými náladami ve straně a navrhuje změny zahraniční politiky, za které by mu ruský prezident Vladimir Putin mohl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější