Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pro jedny filmová událost roku, pro druhé stejná šmíra. Liga spravedlnosti vstává z mrtvých ve čtyřhodinové předělávce

Znovu v boji. Superhrdinové musejí mít lehké déja vu. Foto: HBO Europe
Znovu v boji. Superhrdinové musejí mít lehké déja vu. Foto: HBO Europe

Liga spravedlnosti měla premiéru v roce 2017 a šlo o velmi špatný komiksový film. Mnoho jiných přišlo před ním, mnoho jiných přišlo po něm. Tím by to mělo být vyřešeno. Přesto se zde scházíme o čtyři roky později a streamovací služba HBO slavnostně uvolňuje dílo, jež je pro mnohé nejen filmovou událostí sezony, ale rovnou osobním vítězstvím a úspěšným vzepřením se útlaku. Liga spravedlnosti má opět premiéru. Jen tentokrát má místo dvou hodin čtyři. A tentokrát je tu jen a jen pro ty nejpevnější a nejvěrnější fanoušky, kteří si ji vydupali ze země.

V době uvedení Ligy spravedlnosti byl DC filmový vesmír na pokraji zhroucení. Předchozí tituly Zacka Snydera vydělaly méně, než by se u příběhů nejznámějších superhrdinů světa Batmana a Supermana slušelo, ani kritické ohlasy nebyly zvlášť příznivé. Studio tedy během příprav týmovky největších jmen z portfolia s tvrdohlavým režisérem ztrácelo trpělivost a tlačilo ho ke změnám. Situace nebyla pro nikoho ideální – místo dvou filmů se nakonec chystal jen jeden, spousta načrtnutých dějových linek musela být opuštěna. Když pak Snyderovu rodinu zasáhla osobní tragédie v podobě smrti jeho dcery, bylo toho na něj příliš a svůj post opustil.

Studio využilo příležitost a shromážděný materiál svěřilo Jossi Whedonovi – muži, jenž stál za prvními Avengers konkurenčního Marvelu, jehož úspěch se DC snažilo emulovat. Temná a vážná vize Zacka Snydera a Whedonův uvolněný, žoviální přístup se nepřekvapivě ukázaly jako smrtící kombinace a vzniklý paskvil, navíc zkrácený na minimální možnou délku a postrádající základní kauzální logiku, patří skutečně mezi jednu z nejhorších mainstreamových produkcí všech dob přinejmenším při pohledu na poměr (velmi vysoké) ceny a (tristního) výkonu.

Boj za to, co je správné

Fanouškům Zacka Snydera se ale podařilo rozšířit zvěsti o tom, že jeho verze by jistě bývala byla mnohem lepší, a začali požadovat, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější