Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čeká nás jedna z nejostřejších negativních kampaní. Očkování může otočit náladou, říká politolog

Předseda vlády a hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda vlády a hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hnutí ANO s příchodem druhé vlny pandemie začalo oslabovat. Podle agentury Kantar CZ by se v únoru propad voličů ještě zrychlil. Politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci v rozhovoru pro Deník N mluví o tom, že současná krize jasně nastínila limity schopností premiéra Andreje Babiše, což ubírá hnutí ANO podporu. „Pokud v novinách čtete, že jsme na tom nejhůř, nebo na internetu vidíte mapy, kde Česko svítí červenou barvou, spojíte si to s vládními opatřeními a neschopností,“ říká Lysek. Voliči se ale podle něj mohou k Babišovi ještě před volbami vrátit.

Jaké jsou hlavní důvody poklesu podpory hnutí ANO? Únava lidí, naštvání, výkon vlády v pandemii?

Ukázalo se, že Andrej Babiš není až tak schopný manažer, jak si lidé mysleli. Nebyl schopen dostát svého hesla „řídit stát jako firmu“. Kroky vlády působí hodně chaoticky, často nejsou promyšlené, není jasný jízdní řád a neznáme ani vládní strategie. Lidé podle mě začínají vnímat, že jsme skutečně statisticky mezi nejhoršími na světě.

Myslím, že v Česku už převládá názor, že vláda není schopna pandemii řešit, což se odráží i v podpoře hnutí ANO. To podporují už jen skalní voliči, kteří věří ve schopnosti Andreje Babiše. Sedmdesát až osmdesát procent lidí tomu ale už nevěří a vláda není schopna s nimi dobře komunikovat.

Na různých datech bylo vidět, že části voličů velmi imponoval Babišův důraz na vůdcovství. Je akční, dělá všechno. To se podle vás zlomilo, protože je vidět, že jsme na tom hůř než okolí?

Přesně tak. Pokud by byla standardní situace, jako premiér se ukazujete, přestřiháváte pásky, tak všechno funguje perfektně. Nyní ale Babišův marketingový

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější