Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejeli jste na chalupu? Zbytečně. Vnitro tiše stáhlo z webu informaci, která mnohé odradila

Policisté už třetí týden kontrolují dodržování zákazu cest mezi okresy. Jak je to ale s návratem z chalupy domů? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Policisté už třetí týden kontrolují dodržování zákazu cest mezi okresy. Jak je to ale s návratem z chalupy domů? Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Řada lidí na konci února zvažovala, zda třítýdenní zákaz cestování mezi okresy stráví doma, či na chalupě. Vláda totiž při vyhlašování zákazu oznámila, že si každý, kdo takovou možnost má, může vybrat – pak ale musí strávit celé tři týdny na stejném místě. Mnoho chalupářů tak zůstalo raději doma. Jiní jsou už třetí týden na chalupě a řeší, zda se budou moci vrátit, pokud se zákaz prodlouží. Jenže – informace o povinnosti strávit celé tři týdny na jednom místě z webu ministerstva vnitra potichu a bez vysvětlení zmizela.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Třiačtyřicetiletý Zdeněk z Prahy je s manželkou a dvěma dětmi už třetí týden na chalupě v Podkrkonoší.

„Jelikož se začalo uvažovat o omezení cestování mezi okresy, přesunuli jsme se na chalupu. Nyní bychom samozřejmě rádi zajeli do Prahy, zkontrolovat byt, vybrat schránku, ale hlavně vyměnit šatník, je tepleji, a dovézt pro sebe a děti kola, abychom mohli sportovat,“ napsal Zdeněk Deníku N.

Zdeněk Deníku N jako ilustrační fotografii poslal výhled z okna své chalupy.

V podobné situaci je Adam Šenk, který tráví lockdown v chalupě po rodičích v Liberci. Vyrazil sem s rodinou těsně předtím, než vstoupil zákaz cestování mezi okresy v platnost.

„Odjeli jsme v neděli večer, abychom to stihli před tím zákazem. Jsme tu celé tři týdny i s dětmi, naplánovali jsme si to, protože byla informace, že člověk musí zůstat celou dobu na stejném místě,“ řekl Šenk Deníku N.

Tuto informaci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější