Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nedáváte pacientům ivermektin, zabíjíte je, obviňuje muž lékaře. Video zkoumá policie

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Policie se zabývá videem, v němž muž obviňuje lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. Nahrávka má po několika dnech desítky tisíc zhlédnutí.

Pavel Hlávka, zakladatel rádia Svobodný vysílač, patří na poli konspirací a dezinformací mezi jednu ze známých tváří. Před dvěma lety mu sociální síť YouTube smazala jeho rozsáhlý archiv poté, co opakovaně šířil nenávist, jak popsal Deník N.

Tento týden na sebe znovu upoutal pozornost videem, které natočil na koronavirovém oddělení v plzeňské nemocnici, kde v tu dobu umírala jeho matka. Ve videu se snaží přesvědčit personál nemocnice, aby jeho matce začal podávat léky ivermektin a isoprinosin. Nemocnici obviňuje z toho, že nepřímo zabíjí nemocné, když jim léky nepodává, a snaží se o tom přesvědčit i další pacienty.

Nemocnice namítá, že údajné příznivé účinky v léčbě koronaviru u těchto léků nejsou vědecky podložené. Hlávkovým videem, které jen na sociální síti YouTube vidělo necelých 50 tisíc lidí za dva dny, se od čtvrtka zabývá policie.

Ivermektin v Česku pro léčbu covidu-19 v nouzovém režimu schválilo ministerstvem zdravotnictví, ale neexistuje žádný důkaz o jeho účinnosti. Neprokázala ji žádná studie, většina odborníků je k němu skeptická. Patří mezi ně i sám ministr Blatný. Použití ivermektinu je na zvážení lékaře, který musí také brát v úvahu nežádoucí účinky léku. Lék je striktně jen na lékařský předpis, samoléčba se pokládá za velmi rizikovou.

„Nepodávají to, co je ověřený“

Video začíná tím, že Hlávka dostal svolení navštívit svou těžce nemocnou matku na covidovém lůžku v plzeňské fakultní nemocnici na Borech. Poté, co se obleče, jde na pokoj, kde se jeho matka léčí s dalšími dvěma pacientkami. Vše si přitom nepřetržitě nahrává na telefon. Po příchodu k matce, která je v tu dobu napojená na dýchací přístroje, se ji snaží přesvědčit, aby na něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější