Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šetřeme na chlebíčkách, ne na lidech. Poslanci se obávají vyhoření úředníků i nevyužitých šancí úsporného předsednictví

Premiér Andrej Babiš Foto: AP/ČTK
Premiér Andrej Babiš Foto: AP/ČTK

Velvyslankyně při EU Edita Hrdá představila poslancům témata, která chce Česko zvednout v rámci svého předsednictví Radě EU v polovině příštího roku. Prioritou má být zejména vnitřní trh. Poslanci ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti ji nicméně upozornili na to, že s chystaným rozpočtem 1,2 miliardy korun bude těžké všechny oblasti pokrýt. Pro premiéra Andreje Babiše je totiž předsednictví „žvanírnou s chlebíčky“.

Od letošního ledna předsedá Radě EU Portugalsko, v druhé polovině roku to bude Slovinsko a v první polovině roku 2022 Francie. Pak přijde na řadu Česká republika, která Radě EU předsedala poprvé v roce 2009. Po nás štafetový kolík převezme Švédsko.

„Jak sleduji nadcházející francouzské a švédské předsednictví, jsme vlastně nejdál ze všech v tom, jakým způsobem se připravujeme, zejména obsahově,“ prohlásila velvyslankyně Hrdá na úvod své řeči před poslanci výboru pro evropské záležitosti. Těm představila možné priority českého předsednictví a témata, na kterých se Česko bude chtít profilovat. Vystupovat by mělo jako „nestranný mediátor“. Stěžejní má být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější