Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice úspěšně blokuje klíčový zákon pro Dukovany. Chce z tendru dostat Rusko

Jaderná elektrárna Dukovany. Foto: ČTK
Jaderná elektrárna Dukovany. Foto: ČTK

Pět opozičních stran po vzájemné domluvě už pátý týden úspěšně oddaluje schválení nízkouhlíkového zákona. Ten je klíčový pro spuštění stamiliardového tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, stanovuje model výkupu elektřiny z tohoto zdroje. Opozice chce v obstrukcích pokračovat, dokud vláda Andreje Babiše nepřislíbí, že do tendru nepustí ruské a čínské státní firmy. Podle zpravodajských služeb totiž mohou představovat bezpečnostní riziko.

Středopravá opozice našla způsob, jak oddalovat vypsání obřího tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Kvůli bezpečnosti do něj nechce pustit ruskou státní firmu Rosatom. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ji ale vyřadit odmítá.

Část poslanců mimo vládní koalici se proto domluvila, že budou společně co nejdéle protahovat projednávání nízkouhlíkového zákona a tím budou odsouvat i vypsání tendru. Podle nich je jeho schválení pro spuštění soutěže nezbytné.

Havlíček by tendr mohl teoreticky vyhlásit i bez přijetí zákona, ale pro vládu by to byla velká komplikace. Opozice proto bude obstrukce dělat do doby, než se premiér Andrej Babiš rozhodne ruskou firmu z tendru vyřadit, nebo dokud nepřijdou parlamentní volby. Vypsání tendru by pak připadlo na novou vládu.

ODS, TOP 09, STAN, Pirátská strana a KDU-ČSL přiznávají, že jde o obstrukci. „Budeme mluvit, mluvit a mluvit, dokud nám vláda neřekne, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější