Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentův komplic Babiš oslabil právní stát i parlamentarismus. Budeme za to platit ještě roky

Tak jak to s nimi zase sfoukneme? (prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na velitelském shromáždění náčelníka generálního štábu, listopad 2020). Foto: ČTK
Tak jak to s nimi zase sfoukneme? (prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na velitelském shromáždění náčelníka generálního štábu, listopad 2020). Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Obcházení ústavy, ohýbání zákonů a nedostatek respektu k pravidlům hry obecně jsou u nás obvykle spojovány s prezidentem Milošem Zemanem. Senát dokonce kvůli tomu, co považoval za neústavní jednání prezidenta, schválil na podzim roku 2019 ústavní žalobu. Kdyby to dělal jen on, napáchaná škody by nebyly tak velké. Jenže se z toho v posledních letech stala norma současné vládnoucí moci. Připomeňme si, kdy a jak premiér společně s prezidentem či o své vlastní vůli ignoroval pravidla právního státu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skutečnost, že ústavní žalobu na prezidenta navzdory kvalitní argumentaci Senátu neschválila Poslanecká sněmovna, je mezi jiným i příkladem toho, jak přistupuje k ústavě a principům právního státu současný český premiér Andrej Babiš. Bez ohledu na meritum věci totiž jeho hnutí ANO v dolní komoře parlamentu spolu s prozemanovskými stranami žalobu nepodpořilo, a ta tudíž dolní komorou neprošla.

Schválení žaloby by prý vyvolalo politickou nestabilitu. A celkově prý nebyla prezidentova provinění natolik závažná, aby se jimi musel zabývat Ústavní soud, kam by žaloba v případě schválení Sněmovnou putovala. Byli jsme tak svědky toho, jak Babiš fakticky z politických důvodů zablokoval třeba i jen posouzení prezidentových kontroverzních kroků naší nejvyšší soudní instancí.

Jinými slovy: celým obdobím Babišova premiérování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější