Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Testujeme, očkujeme každého a zadarmo, i moje pacienty po transplantaci, říká izraelská hematoonkoložka

Profesorka Polina Stěpenská je dětská hematoložka a onkoložka. Vede oddělení transplantací kostní dřeně na klinice Hadassah v Jeruzalémě. Foto: Sergej Mostovščikov
Profesorka Polina Stěpenská je dětská hematoložka a onkoložka. Vede oddělení transplantací kostní dřeně na klinice Hadassah v Jeruzalémě. Foto: Sergej Mostovščikov

Narodíte se v Sovětském svazu jako Bernsteinová. Táta vám řekne, jak se s tím vypořádat. Zkusíte uklízet a roznášet poštu a pak se v Izraeli stanete světovou špičkou v oboru transplantace kostní dřeně. Profesorka Polina Stěpenská dnes očkuje proti nemoci covid-19 i své pacienty a říká, že ví, proč je Izrael v boji s pandemií nejlepší na světě.

Takže… proč?

Máme dokonalou organizaci veřejného zdravotnictví. Podobně jako u vás patří každý k nějaké zdravotní pojišťovně. Dokonce i lidé, kteří nic neplatí. Jakmile jsme přijeli do Izraele, ještě dřív, než jsme začali pracovat, už jsme byli pojištěni.

Tento systém se ohromně osvědčil teď při očkování. Zdravotní pojišťovny mají podchyceného každého obyvatele Izraele a chopily se díla – skvěle zorganizovaly očkování všude, kde se dalo.

Včetně tělocvičen. Tam seděly sestry a očkovaly, očkovaly a očkovaly. Každé tři minuty jeden člověk. Pro každého z nás bylo velmi snadné nechat se očkovat. Neexistovaly žádné administrativní ani jiné překážky, šli jsme jeden za druhým, řeka lidí, které píchali do ramen.

Museli jste ale také mít dostatek vakcín…

Naše vláda uzavřela skvělou dohodu s Pfizerem. A uzavřela ji včas. Jakmile vakcína Pfizeru získala osvědčení, v tu chvíli jsme ji dostali. Podstata dohody ale tkvěla hlavně v tomto:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Covid-19

Izrael

Očkování

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější