Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politika se plete i do fotbalu. Proč se Gibraltar těší na rychtu od Španělů? A kam nedorazí Kosovo?

Kosovská fotbalová reprezentace se nesmí potkat se třemi státy. Češi s ní dvakrát hráli v kvalifikaci o letošní Euro. Foto: ČTK / Petr David Josek, AP
Kosovská fotbalová reprezentace se nesmí potkat se třemi státy. Češi s ní dvakrát hráli v kvalifikaci o letošní Euro. Foto: ČTK / Petr David Josek, AP

Že nejdou fotbal a politika dohromady? Omyl. Před každým losem kvalifikačních skupin o kontinentální nebo světový šampionát ředitel soutěží UEFA Giorgio Marchetti vysvětlí, proč se nemohou některé týmy potkat ve skupině. Vedle logistických a meteorologických podmínek existují podle unie fotbalových asociací také „nesportovní důvody“, za kterými se skrývají politické vztahy mezi zeměmi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco česká fotbalová reprezentace nepodléhá žádnému z těchto pravidel, například Island patří mezi země, u kterých los musí zohlednit polohu i podnebí. Hráči států z nejvýchodnější části Evropy zase nemohou dvakrát během kvalifikační skupiny cestovat do nejvzdálenějších zemí starého kontinentu.

Los tedy dopředu musí počítat s mnohými proměnnými, které navíc přibývají také podle geopolitické situace. Kosovo hraje oficiální zápasy na mezinárodní scéně teprve od roku 2014, o rok později se stalo členem UEFA, takže má zatím za sebou dva neúspěšné kvalifikační pokusy o světový šampionát v roce 2018 a následné Euro.

Nesmí se však potkat se třemi národními týmy. UEFA momentálně nemůže kvůli politickým důvodům nalosovat do jedné skupiny šest dvojic zemí (viz box).

Dvojice států, které k sobě nesmí být nalosovány do kvalifikačních skupin o kontinentální nebo světový šampionát: Arménie–Ázerbájdžán, Gibraltar–Španělsko, Kosovo – Bosna a Hercegovina, Kosovo–Srbsko, Kosovo–Rusko, Rusko–Ukrajina

„Mohu pouze spekulovat, proč nesmí narazit Kosovo na Rusko, ale s největší pravděpodobností se to týká toho, že Rusko má velmi silné vazby na Srbsko. Rusko samo sebe vnímá jako zásadního obránce srbské pozice v systému mezinárodních vztahů,“ vysvětluje pro Deník N politický geograf Michael Romancov.

„Rusové jsou ti, kteří v uvozovkách zdvihají prapor za srbské zájmy, ať už v OSN, nebo v evropských institucích, protože tvrdí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější